Hoe voed ik mijn hoogbegaafde kind goed op?

U hebt een kind met een hoog IQ. Zo hoog, dat slechts 2.5% van alle mensen een vergelijkbare intelligentie heeft. Dat heeft invloed op het hele ‘ZIJN’, al is het maar omdat afstemming op de wereld om je heen voortdurend nodig is. Wat vraagt dit van uw kind? En van u als ouder? En wat heeft uw kind op school nodig?

Hoogbegaafde kinderen zijn intens en dynamisch: ze hebben sterke gevoelens en schakelen snel. Ze kunnen op vierjarige leeftijd vragen of god bestaat of hoe het milieu beschermd kan worden, om vijf minuten daarna boos te worden als het ze niet lukt een mooie auto te tekenen. Weten dat dit bij hoogbegaafdheid hoort, kan al helpen.

Als ouders van hoogbegaafde kinderen weten we als geen ander dat het opvoeden van een hoogbegaafd kind soms om speciale vaardigheden vraagt. De ene keer weet je als vanzelf wat je moet doen, de andere keer lukt het je niet om iets voor elkaar te krijgen. Je kind is boos of verdrietig, er komt geen einde aan de vragen die het kan stellen, op school loopt het niet lekker en met vriendjes wil het ook niet zo goed vlotten. En leert het wel goed studeren?

Er is niet één manier om hiermee om te gaan: hoogbegaafde kinderen verschillen onderling net zoveel als normaal begaafde mensen. Vandaar ook dat er geen pasklare oplossing bestaat. Door te kijken naar het totale ZIJN van uw kind, hopen we, samen met u, een oplossing te vinden die bij uw kind, uw gezin en u past.

Indien nodig of gewenst gaan we met u als ouder individueel in gesprek. Daarnaast hebben we een interactieve oudercursus ontwikkeld. Naast een algemeen aanbod kunt u in deze training inbrengen wat u wilt weten. Ook is er tijd ingeruimd om uw ervaringen met andere ouders te delen en mogelijke oplossingen uit te wisselen.

Samen staan we sterk!