Oudercursus

Hoe begeleid ik mijn hoogbegaafde kind effectief?
U hebt een kind met een hoog IQ. Zo hoog, dat slechts 2.5% van alle mensen een vergelijkbare intelligentie heeft. Dat heeft invloed op het hele ‘zijn’, al is het maar omdat afstemming op de wereld om je heen voortdurend nodig is. Wat vraagt dit van uw kind? En van u als ouder? En wat heeft uw kind op school nodig?
lees meer en link

Cursus studeren voor ouder en kind

Studeren, hoe doe je dat eigenlijk als je hoogbegaafd bent?
Hoogbegaafde kinderen leren met veel plezier uit zichzelf. Veel kinderen hebben zichzelf leren lezen en beschikken over veel meer basiskennis dan hun leeftijdgenoten. Ze hebben hoge verwachtingen van school als ze beginnen, maar worden hier vaak in teleurgesteld. Onderzoek in Nederland heeft uitgewezen dat een hoogbegaafd kind al vanaf jonge leeftijd niet anders kan dan onderpresteren: het leren is onder hun snelle verwerkingsniveau, sluit niet aan bij hun basiskennis en lijkt meer op spelenderwijs leren.
lees meer en link

Mindsettraining voor hoogbegaafde kinderen en jongeren

Hoogbegaafde kinderen kunnen al heel jong dingen die hun leeftijdgenootjes nog niet kunnen. Ook is hun kennis groter. Hierdoor krijgen ze vaak te horen dat ze knap of slim zijn. Daarbij komt nog dat ze veel kunnen en weten zonder er gerichte inspanning voor te leveren: het gaat vanzelf. Ze leren niet om te gaan met het maken van fouten. Ze krijgen dus ook geen feedback over hoe je dingen anders kunt aanpakken. Dit leidt tot een hulpeloze reactie als ze toch een fout maken. Voor het ene kind een reden om af te haken en niet meer naar school te willen. Voor het andere kind een reden om juist voor hoge punten te gaan en de erkenning die daarbij hoort.
lees meer en link